Ősi töltöttkáposzta receptekkel versenyeztünk

A Kicsi Gomba terítékeElső alkalommal vettünk részt a Parajdon már hagyománnyá vált Töltöttkáposzta Fesztiválon. Megpróbáltuk életre kelteni az erdélyi konyha legősibb töltöttkáposzta receptjeit. Három receptet készítettünk el: az ősi magyar töltöttkáposztát, a fejedelmi töltöttkáposztát, melyet Apafi Mihály konyhájában főztek, és a nála 200 évvel fiatalabb, sóvidéki töltöttkáposztát.

Az ősi magyar töltöttkáposzta receptje 1692-ből származik, Tófői Zsófia szakácskönyvében találtuk meg Marosvásárhelyen, a Teleki Tékában. Érdekessége, hogy gyömbérrel fűszerezték és „tehén húsból” készült. Nem lévén még húsdaráló apró kockára vágták a húst és „borsolták”, majd „bocsátottak belé bort” abban főzték meg.
A fejedelmi töltött káposzta Bornemissza Anna receptkönyvéből származik: „Kivájtuk az egész káposzta közepéből a káposztafűt (torzsáját), megtöltöttük fűszeres hagymás bornyú hússal, és megfőztük tehénhús-lévben.” (A tehénhús lé elkészítési módja: „Megfőztük az ökörfarkot murokkal, szalonnával, vereshagymával, zöldpetrezselyemmel, borsoltuk és – valljuk, hogy jóizű lészen.”)
A sóvidéki recept hasonlít a mai töltöttkáposzta receptekhez, viszont rizs helyett kukorica dara jár bele. Legvégül a fejedelmi ebédet egy fekete levessel zártuk, ami a közhiedelemmel ellentétben nem kávé, hanem egy vadhúsra készített édes- savanykás mártás.

Csapatunk főzött, kóstolt majd terítettünk, megkóstolta főztünket a zsűri és a résztvevők is. A három féle töltött káposztánk elnyerte a fesztivál legeredetibb töltött káposzta díját.
Nagyon jól éreztük magunkat, mulattunk, táncoltunk, nevettünk. Ezúton is köszönjük Józsa András bácsinak, hogy felkutatta a több száz éves recepteket és hogy jelenlétével emelte a Kicsi Gomba csapatának színvonalát. Sajátos humora nélkül nem lett volna ilyen felejthetetlen, jókedvvel teli napunk.

Beszéljenek a fotók helyettünk:

Interjú Józsa András bácsival, aki káposztáról, ősi receptekről és természetesen az általunk készített töltöttkáposzta változatokról is mesélt: