Legkedvesebb történetem!

Kb 2 évvel ezelőtt nyáron bejött egy vendég, és megkérdezte körülnézhet e az étteremben.
Szívesen körbevezetek bárkit, így őt is. Mindent megnézett, mindenre kíváncsi volt. A legvégén értünk a felső teraszra, a poszterhez ami a valaha a régi Kicsigombáról készült.
A férfi könnybe lábadt szemmel mondta. ” Ez volt az édesapám fényképészete, elkommunizmáltak tőle ” .
És bemutatkozott: Körtesy Péter, ő  Körtesy Károly fia. / Körtesy Károly fotóművész volt a 30-as 40-es években a szovátai fürdőtelep neves fényképésze. Nagy  mennyiségű fényképen örökíti meg a régi villákat, épületeket, a Medve tavat és környékét /.  Az úr mesélt pár dolgot a régi épületről és az édesapjáról. Amire biztosan emlékszem az az, hogy Körtesy Károlynak nyári fotóműhelye üzemelt a régi Kicsigomba épületében. Az akkoriban is közkedvelt üdülőhelyen naponta  nagyon sok fénykép készült, és a fotós minden este hazament Marosvásárhelyre és előhívta az aznapi képeket. Így a vendégek  már a fényképekkel térhettek haza. megesett, hogy biciklivel tette meg az oda-vissza utat.
Körtesy Péter azt is felajánlotta, hogy elég sok fénykép, képeslap maradt rá és a testvérére amiből kiállításokat szoktak szervezni.  És ha legközelebb erre jár elhoz. párat belőle.

Idény nyáron egy délután egy nagy barna doboz várt a pulton. Kinyitottam és nagy meglepetésemre, üvegklipsz keretben 7 fénykép volt. Meg egy sor a vendégkönyvbe “ígértem, hogy elhozom ”
Kicsit megviseltek voltak az üvegkeretek, berámáztattuk. Túl sokat nem tudunk a fotókról, így ugyanazzal a háttérpapírral és feliratokkal tettük be az új rámába ahogy kaptuk őket. Ez a fényképegyüttes itt készült Szovátán, és lehet, hogy valaha ezen a helyen voltak kiállítva először.
Keressük a méltó helyet, de nincs egy egybefüggő falfelületünk az épületben. Egyelőre úgy döntöttünk, hogy nyáron az alsó terasz falát fogja díszíteni, télen átmenetre behozzuk.
Az ajándékozás révén sikerül megmutatni közös múltunk néhány pillanatát, egyúttal a vidék egykori szépségét. Ha erre jártok, leljétek örömötöket benne ti is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *